ODRŽANA 49. VANREDNA SJEDNICA VLADE TUZLANSKOG KANTONA
Tuzla, 15.6.2009. godine

ODRŽANA 49. VANREDNA SJEDNICA VLADE TUZLANSKOG KANTONA

Danas je održana 49. vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona.
Na početku sjednice ministar za industriju, energetiku i rudarstvo Sehudin Ograšević je upoznao članove Vlade sa razgovorima vođenim tokom petka i subote sa predstavnicima sindikata Fabrike obuće Aida, a koji su rezultirali određenim zaključcima.
Vlada je danas prihvatila dogovorene zaključke kojim se između ostalog predviđa nastavak aktivnosti za iznalaženje mogućnosti za pokretanje proizvodnje u Fabrici obuće Aida Tuzla, u kojoj je trenutno uposlen samo pogon Lukavac. Prihvaćen je i dogovor da se do radnog angažovanja radnika, neuposlenim radnicima, počev od jula 2009. godine, dodjeljuje 55% neto plate zagarantovanog ličnog dohotka.
U skladu sa dogovorom koji je resorno Ministarstvo postiglo sa sindikatom Aide Vlada je danas dala saglasnost na Odluku Ministarstva industrije, energetike i rudarstva kojom se odobrava 170 000,00 KM namijenjenih za novčanu pomoć radnicima, a prema kriterijima koje će utvrditi sindikat i vijeće uposlenika Fabrike obuće Aida.
Danas je data saglasnost i na izmjene Odluke resornog Ministarstva kojom je ranije odobreno 140 000,00 KM za stvaranje uslova za pokretanje proizvodnje u Fabrici obuće Aida Tuzla. Izmijenjenom Odlukom za ove namjene odobreno je 58 000,00 KM.
Prihvaćen je i zaključak da, ukoliko se ne osigura dovoljan obim posla za tehničku i finansijsku održivost u Aidi, Vlada Tuzlanskog kantona će, na prijedlog resornog Ministarstva, u roku od 3 mjeseca provesti odgovarajuće procedure iz nadležnosti Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona oko utvrđivanja modela uvezivanja radnog staža radnika Fabrike obuće Aida, a prema važećim zakonskim propisima koji regulišu ova pitanja.
Vlada je dala saglasnost na Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između Fabrike obuće "Aida" dd Tuzla i "A-SHOES" doo Tuzla za proizvodnju, promet i usluge.
Ovlašten je Ministar industrije, energetike i rudarstva da u ime Vlade Tuzlanskog kantona potpiše ovaj Ugovor.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela i 19 odluka o usmjeravanju neplaniranih donacija u Budžet Tuzlanskog kantona. Riječ je o donacijama koje su od različitih institucija dobile osnovne škole u Tuzlanskom kantonu.

 

Odjeljenje za informisanje

 

 

 

M.B. / E.J.