ODRŽANA 68. VANREDNA SJEDNICA VLADE TUZLANSKOG KANTONA
Tuzla, 2.6.2010. godine

ODRŽANA 68. VANREDNA SJEDNICA VLADE TUZLANSKOG KANTONA

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite proglasila stanje prirodne nesreće zbog poplava i klizanja tla na području Tuzlanskog kantona. Ova odluka donesena je nakon iscrpnog izvještaja predstavnika Kantonale uprave civilne zaštite o stanju na području Tuzlanskog kantona gdje je usljed obilnih padavina došlo do naglog porasta vodostaja svih vodotoka na području Kantona. Najteže stanje je u slivu rijeke Spreče. Poplavljene su velike površine poljoprivrednog i drugog zemljišta te više stotina stambenih i pomoćnih objekata, a aktiviran je veliki broj klizišta. U toku ječerašnjeg i današnjeg dana sedam općina Tuzlanskog kantona već je proglasilo stanje prirodne nesreće.
Kantonalnom štabu civilne zaštite dat je nalog da rukovodi akcijom zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona, odnosno da koristi ovlaštenja koja ima u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Tuzlanskom kantonu od dana proglašenja stanja prirodne nesreće do momenta donošenja odluke o prestanku stanja prirodne nesreće.
Kantonalni štab će u akcijama zaštite i spašavanja angažovati kantonalna ministarstva i uprave, direkcije, javna preduzeća, javne ustanove, zavodi, općinske štabove i strukture civilne zaštite u općinama, privredna društva, kao i druge institucije. Kako je danas naglašeno pojedine institucije, kao što je Rudarsko-građevinsko-geološki fakultet, već su stavile na raspolaganje svoje resurse.
Članovi Vlade su informisani da je na jutrošnjoj vanrednoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite donesena odluka o interventnoj pomoći općinama Tuzla, Živinice i Srebrenik od po
20 000 KM, a općinama Gračanica, Doboj Istok, Kalesija i Lukavac od po 10 000 KM.
Štab je jutros zadužio Kantonalnu komisiju za procjenu šteta da aktivno učestvuje u procjeni nastalih šteta i pripremi kvalitetnih izvještaja o procjeni šteta u općinama te zahtjeva za pomoć koji će biti upućeni prema Vladi Tuzlanskog kantona, Kantonalnom štabu civilne zaštite i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.
Ponovoljeno je i upozorenje građanima Tuzlanskog kantona da vodu za piće iz lokalnih, gradskih i prirodnih izvora i bunara prije upotrebe obavezno prokuhavaju.


Odjeljenje za informisanje