Novi Pedagoški standardi za predškolske ustanove Tuzlanskog kantona

Nakon dvije decenije korištenja starih, predškolske ustanove Tuzlanskog kantona će od ove godine primjenjivat nove pedagoške standarde i normative, koji su u skladu sa savremenim tokovima odgojno-obrazovnog rada djece predškolskog uzrasta.


Pedagoski standardi 16 09 2019„Obzirom da se u proteklih 20 godina promijenila svijest u široj društvenoj zajednici o važnosti predškolskog odgoja i obrazovanja, te je sve veća zainteresovanost roditelja i djece za ovim vidom obrazovanja, došlo se do zaključka da je neophodno donijeti nove Pedagoške standarde, jer su ovi iz 1999. godine, možemo reći bili prevaziđeni", između ostalog, naglasila je na konferenciji za medije ministrica obrazovanja i nauke Fahreta Brašnjić.


Broj djece u grupama i načinu formiranja grupa, uključenje i način odgojnog rada djece sa poteškoćama u razvoju, upotreba i korištenje savremenih sredstava za rad i učila, stručna sprema struktura i broj zaposlenika u predškolskim ustanovama bili su u fokusu novih Pedagoških standarada.


„Mi smo strogo definisali ko može raditi sa djecom predškolske dobi. To su profesori predškolskog odgoja i obrazovanja sa završenim 180 ili 240 ECTS bodova i, u nedostatku, prof. razredne nastave", naglasio je predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujović, koji je, prije stupanja na funkciju, bio i član Radne grupe za izradu Pedagoških standarda.


„Definisali smo pod kojim uslovima se upisuju djeca sa poteškoćama u razvoju, ko s njima radi i da broj izvršilaca u odgojnoj grupi nije „zakovan" na dva, nego najmanje dva izvršioca", istakao je predsjednik Aktiva direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna