„Budi volonter"

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak danas je podržalo realizaciju platforme „Budi volonter". Cilj ovog humanog projekta je omogućavanje pružanja pomoći najugroženijim stanovnicima tokom pandemije koronavirusa.


Budi volonter 30 03 2020„Okrenimo se oko sebe i pomozimo našim komšijama i sugrađanima", ukratko bi bio moto ove aktivnosti koju su pokrenula udruženja „Libero" iz Kalesije i „PIXO" iz Tuzle.

Ova jedinstvena ideja, koju realizuju mladi ljudi, zamišljena je da putem web stranice www.budivolonter.ba, kreira bazu podataka volontera koji žele pomoći ugroženim građanima, ali i bazu građana kojima je pomoć u ovim trenucima najpotrebnija. Članovi udruženja će sve prikupljene podatke o volonterima i ugroženim građanima dostaviti nadležnim centrima i službama za socijalni rad u Federaciji Bosne i Hercegovine.
„Svjedoci smo da je pandemija koronavirusa za nekoliko mjeseci promijenila cijeli svijet i da je praktično promijenila i naš način života. Ipak, moramo biti svjesni da je ovaj problem najveće posljedice ostavio na građane starije životne dobi, te na stanovništvo koje živi u teškim uslovima i na rubu životne egzistencije. Ovo je vrijeme kada se posebno moramo okrenuti oko sebe, prihvatiti realnost u kojoj živimo i učiniti sve što možemo da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija", istaknuli su iz ovih udruženja i dodali da „moramo imati na umu da postoje ljudi koji žive sami, koji nemaju hranu i lijekove, kojima nema ko pokucati na vrata i ponuditi pomoć. To su naše nene i djedovi, naše komšije i sugrađani, koji žive oko nas u našim naseljima i gradovima. Njima je potrebna naša pomoć".
Upravo su se zbog ovih građana, dodaju, odlučili na ovakav jedan korak, te pozivaju, prije svih mlade ljude, da budu volonteri i da zajedno pomognu najugroženijim građanima.

„To je naša, prije svega, ljudska obaveza. Kada sve ovo jednog dana prođe, mi ćemo biti ponosni što smo u ovim teškim trenucima bili na strani dobra i što smo bili vjetar u leđa našim sugrađanima, koji su se zbog različitih životnih okolnosti, našli u teškoj situaciji", kazali su predstavnici ovih udruženja.

Projekat „Budi volonter" će se realizovati na području Federacije Bosne i Hercegovine, te u dijelovima bh. entiteta RS koji gravitiraju kantonima u FBiH. Ovaj projekat su podržali Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona i Outdoor Marketing d.o.o.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15