Obilježena 28. godišnjica zločina u Koraju

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona koju su predstavljali ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović, ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mustafa Šakić, prisustvovala je obilježavanju 28. godišnjice zločina nad stanovnicima bošnjačke nacionalnosti u Koraju.

koraj 2Obraćajući se prisutnima ministar Hrustanović kazao je sa će Vlada Tuzlanskog kantona nastaviti pomagati povratnicima u Koraju kako bi bosanska čaršija vratila stari sjaj. Prije dvije godine otvorena je Spomen soba civilnim žrtvama rata u Koraju, kazao je ministar Hrustanović, te istaknuo da su u tome sudjelovali mještani, Općina Čelić i Vlada TK.
"Ono što je zajedničko za ove i sve zločine jeste da ni ovdje nemamo kažnjenih počinilaca. Na Tužilaštvu je da istraži ovaj teški zločin", rekao je potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić istaknuvši da je „u Koraju je krajem novembra 1941. godine zaklano, ubijeno i zapaljeno oko 300 Bošnjaka, među kojima su žene i djeca, dok je 150 kuća zapaljeno. Sve je isto bilo i 1992. godine. Zločinci su isti, žrtve su iste, a zločini ponovo nekažnjeni", kazao Salkić ovom prilikom.
Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti stradalima formirana je kolona „Puta spasa" za Čelić kojim su se u ratno vrijeme Bošnjaci Koraja uspjeli domoći slobodnih teritorija.

 

 

koraj
IMG 8876

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15