Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK posjetio Kalesiju

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Admir Hrustanović zajedno sa pomoćnikom za socijalnu i dječiju zaštitu Edinom Šestanom danas je boravio u Kalesiji gdje je održao radni sastanak sa sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem te Merimom Hasanović stručnom savjetnicom za normativno pravne poslove.

ministar posjeta opcina kalesijaTema radnog sastanka bila je rješavanje pitanja migranata koji prolaze kroz općinu Kalesija kao i pomoć u zbrinjavanju maloljetnika koji se nalaze u kolonama.
„Iako je rješavanje pitanja migranata dužnost države Bosne i Hercegovine, naša dužnost kao Ministarstva je da vodimo računa o djeci koja ulaze na teritorij našeg kantona, a nalaze se među odraslim migrantima. Svjedoci smo da veliki broj migranata iz Zvornika ulazi na teritorij Kalesije i tu bi ih trebalo evidentirati, pregledati, a zatim slati prema migrantskim kampovima", kazao je ovom prilikom ministar Hrustanović.
Prema riječima ministra Hrustanovića „postoji volja nevladinih humanitarnih organizacija da se ovo pitanje rješava u narednom periodu s obzirom da dolaze hladniji dani te veliki broj migranata dolazi sa povredama koje treba sanirati."
Na nedavno održanom sastanku sa direktorom Centra za socijalni rad Kalesija Selmirom Buljkićem ponuđena su rješenja problema a jedna od opcija je da se na entitetskoj liniji napravi prihvatna kancelarija gdje bi se migranti evidentirali i gdje bi bio zaposlen socijalni radnik koji bi radio te poslove rekao je pomoćnik ministra Edin Šestan.
Prema riječima sekretara Tosunbegovića, Općina Kalesija će pružiti svaki vid pomoći, ali prijem migranata i njihovo zbrinjavanje treba da bude na teritoriji Zvornika, odnosno blizu granice, a ne duboko u teritoriji Federacije BiH.
U narednom periodu, rečeno je ovom prilikom, trebao bi biti održan i sastanak predstavnika Ministarstva, premijera TK kao i načelnika Kalesije sa predstavnicima UNHCR-a i OSCE-a na kojem će se također govoriti o ovim pitanjima.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15