Kad ce inspekcije poceti kaznjavati prekrsaje zabrane pusenja u javnim ustanovama i drugim mjestima?

Vaše ime: 
Vaše pitanje: Kad ce inspekcije poceti kaznjavati prekrsaje zabrane pusenja u javnim ustanovama i drugim mjestima? Kad ce gradjani imati pravo na cist zrak oko sebe? Dosta nam je sto nas truju fabrike, zar je nemoguce stvarno zabraniti pusenje i KONTROLISATI TO. Hvala lijepa. Odgovor me bas zanima.

 

Odgovor: Poštovani,
Inspekcija zaštite na radu je u svojim redovnim kontrolama kontrolisala zabranu pušenja na određenim mjestima i prije stupanja na snagu Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina („Sl.novine FBiH" broj: 6/98, 35/98 i 11/98), po svojim važećim propisima iz oblasti zaštite na radu.
Stupanjem na snagu navedenog zakona redovno se kao jedno od pitanja kontrolišu i odredbe Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina. Ovdje napominjemo da inspekcija zaštite na radu je nadležna da kontroliše isključivo prostorije gdje se obavlja rad, naročito gdje je povećan rizik od požara (kao što su proizvodne hale, magacini, lakirnice, mjesta za pretakanje lako zapaljivim materija i dr.) po važećim propisima koji regulišu ovu oblast. Po zakonu o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina ovlašteni su da kontrolišu službene prostorije, kancelarije u odgojno-obrazovnim ustanovama, zdravstvenim ustanovama, ustanovama za smještaj djece i studenata, socijalnim ustanovama i drugim javnim ustanovama i radnim
prostorijama preduzeća u kojima se obavlja rad sa strankama. U slučajevima gdje inspektori zaštite na radu uoče kršenje odredbi naprijed navedenog zakona, preduzimaju upravne i druge mjere u skladu sa svojim nadležnostima. Izdavali su pismena rješenja kao i usmena upozorenja, ali će ubuduće izdavati pravnim i odgovornom licu u pravnom licu, fizičkim licima – nosiocima odobrenja za rad – poslodavcima i licima koji se zateknu da puše van mjesta određenog za pušenje, prekršajne naloge sa novčanim kaznama koje su predviđene zakonom. Pored inspekcije rada kontrolu primjene Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina, ovlašteni su za nadzore u ugostiteljskim objektima, prodavnicama i drugim zatvorenim objektima gdje se okuplja veći broj ljudi, sanitarna i tržišno-turistička inspekcija.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna