Godišnjica pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića

Delegacija Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona prisustvovala je jučer obilježavanju godišnjice od pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića Senada. Ovom prilikom položeno je cvijeće i odata počast na mjestu pogibije u Zaseoku kod Sapne, te mezaru Heroja u Hemlijašima kod Kalesije.

Godisnjica Mehdin Hodzic 01 10 05 2020Kapetan Senad poginuo je u akciji 10. maja 1992. godine, u selu Zaseok u Sapni, gdje je njegovom zaslugom izvojevana jedna od prvih pobjeda buduće Armije RBiH nad agresorskim snagama. U toj akciji kapetan Senad i njegovi saborci zarobili su prvi tenk i samohotku za Armiju BiH.
Ovom prilikom slabo naoružane jedinice Teritorijalne odbrane RBiH su sa ovih prostora, u žestokom protiv udaru, otjerale jake snage JNA, srpskih dobrovoljačkih jedinica i lokalnih srpskih formacija, koje su dan prije, potpomognute tenkovskim jedinicama, iz pravca Zvornika, preko Šetića, rušeći, paleći i ubijajući sve pred sobom, dolinom Sapne, zaposjele položaje u Kraljevićima, Sapni i na Gaju. Tom prilikom agresor je doživio veliki poraz, te je i pored ogromne nadmoći u tehnici i živoj sili, primoran na povlačenje na početne položaje. Teritorijalna odbrana RBiH je ovom pobjedom ponovno pod kontrolu vratila, Sapnu, Gaj, Kraljeviće i druga privremeno okupirana naselja, te spriječila potpunu okupaciju slobodne sapanjske teritorije.
Ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić je ovom prilikom još jednom izrazio zahvalnost svim pripadnicima boračke populacije za njihov doprinos u očuvanju slobode u kojoj danas imamo priliku uživati.

 

 

 

 

Godisnjica Mehdin Hodzic 01 10 05 2020
Godisnjica Mehdin Hodzic 02 10 05 2020

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna