Informacija 16. vanredne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona

Informacija o događanjima sa održanih protesta ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona i narušavanju javnog reda i mira od strane dijela prisutnih građana, te s tim u vezi poduzetih mjera i aktivnosti nadležnih organa, kao i informacija nadležnih službi o zdravstvenom stanju i zbrinjavanju povrijeđenih pripadnika policije i učesnika u protestima bila je tema 16. vanredne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona koja je održana sinoć (05.02.2014.godine) u kasnim večernjim satima.

Ovom prilikom u svojim zaključcima sa sjednice Vlada je još jednom istakla žaljenje zbog nemilih događaja, koji su se zbili tokom dana i eskalacije nasilja, čiji je rezultat šest povrijeđenih građana, sedamnaest povrijeđenih službenika policije, te ukupno 27 osoba privedenih u službene prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Epilog je također i jedanaest uništenih automobila, nekoliko kontejnera i razbijeno više prozora na zgradi Vlade TK.

Također, Vlada Tuzlanskog kantona želi ukazati da jučerašnje metode nisu put i način za rješavanje problema i ostvarivanje eventualnih prava. Vlada Kantona istakla je spremnost da se u okviru sindikata i Ekonomsko – socijalnog vijeća, kao tripartnetnog tijela u kojem participiraju predstavnici poslodavaca, sindikata i Vlade pronađu moguća rješenja za probleme, kako radnika, tako i modeli zapošljavanja većeg broja trenutno nezaposlenih.

U svom obraćanju članove Vlade, goste i predstavnike medija premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević je upoznao da je zajedno sa još četiri ministra čitav dan čekao predstavnike firmi koji su najavili da će doći na razgovor o njihovom teškom stanju, te da je problem nastao kada su uz predstavnike firmi svoj dolazak uslovili predstavnici neformalne grupe građana UDARR, čije zahtjeve, se obzirom na neorganiziranost i neformalnost grupe, nije realno razmatrati.

Također, Premijer smatra da iza svega stoji neformalna grupa građana koja je izmanipulisala radnike, a obzirom da su pronađene i PVC gajbe sa kamenjem i školjke sa jajima, to ukazuje da nisu ni bili planirani mirni protesti.
Vlada je ovom prilikom osudila nasilje i od Ministarstva unutrašnjih poslova zatražila da istraži ko su bili inicijatori i organizatori nemilih događaja. Rečeno je i da će odgovorni za nerede biti procesuirani.

Jedan od zaključaka je i da će Vlada Tuzlanskog kantona od nadležnih i postupajućih sudova tražiti da ubrzaju svoje postupanje i rješavanje procesa u kojima se nalaze ove firme, te da je neprihvatljivo da stečajni postupci traju i po desetak godina bez rješenja, dok se radnici tih firmi za to vrijeme nalaze „ni na nebu, ni na zemlji".

Referirajući se na stanje u firmama čiji su radnici jučer protestvovali, istaknuto je da su problemi naslijeđeni od prethodnih saziva Vlade TK, da se radi o problemima koji datiraju još od prije desetak godina, ali da je Vlada Tuzlanskog kantona otvorena za sve razgovore. „Ono što su radnici propustili da urade danas, a to je da sjednemo i razgovaramo kao što smo to radili više puta do sada, priliku imaju već sutra, i ja ih pozivam da to urade" riječi su premijera Čauševića.

 

Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna